İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde e-atık Toplama Kampanyası

e-atik

İstanbul Üniversitesi İstanbul  Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Yapıcı, elektronik atıkların insan sağlığına zararlarına dikkati çekerek, “E-atıklar herhangi bir çöp olarak doğaya bırakıldığında insan ve çevre sağlığını tehdit eden unsur olarak karşımıza çıkmaktadır” uyarısında bulundu.

Yapıcı, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Tıp Fakültesi yerleşkesinde İstanbul Tıp Fakültesi Çevre Yönetim Birimi, İstanbul Tıp Fakültesi Mezun ve Mensuplar Derneği ve Evciler Firmasının işbirliğiyle çalışanların e-atıklara dikkatini çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla “e-atık geri dönüşüm projesi” başlatıldığını anımsattı.

Dünyada ve Türkiye’de elektronik eşya sektörü büyürken, elektronik atıkların (e-atık) çöp içindeki oranının hızla arttığını ifade eden Yapıcı, bu atıkların tüm canlılar için tehlikeli ve toksik maddeler içerdiğini bildirdi.

Yapıcı, “Bu nedenle e-atıklar herhangi bir çöp olarak doğaya bırakıldığında insan ve çevre sağlığını tehdit eden bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadesini kullandı.

Buzdolaplarındaki gazların, egzoz gazından 10-15 kat daha fazla ısı tutarak sera etkisini arttırdığını, tüplü televizyonların 2-4 kilogram kurşun içerdiğini belirten Yapıcı, kampanyadan elde edilecek gelirle İstanbul Tıp Fakültesi ve hemşirelik bölümü öğrencilerinin yanısıra çalışanların burs ihtiyacı olan çocuklarına kaynak yaratılacağını kaydetti.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

20/04/2013