İstanbul Üniversitesi Suudi Arabistan’da 16 Nisan-19 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen “Uluslararası Yüksek Eğitim ve Konferansları Fuarı (IEHE)”na katıldı

BHM_7055

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’taki, Riyad Uluslararası Sergi Merkezi’nde 16 Nisan 2013 tarihinde başlayan fuara dünyanın farklı ülkelerinden 489 üniversite katıldı. Dünya sıralamalarında ilk sırada yer alan Harvard Üniversitesi ile beraber  bu sıralamada ilk 100′e giren 80′e yakın üniversite fuara ilgi gösterdi. Türkiye’den de 14 üniversite fuara katıldı.

BHM_7028

Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ergün Yolcu, Öğretim Görevili Esma Sancar ve Araş. Gör. Ümit Sarı İstanbul Üniversitesi’ni temsilen fuara katıldı.

BHM_7015

Devlet ve özel üniversitelerin yanı sıra konsoloslukların, kültür ataşeliklerinin, enstitülerin, araştırma merkezlerinin, uluslararası kurum ve kuruluşların katıldığı fuarda konferanslar da yapıldı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in de konuşmacı olarak katıldığı konferanslar 2 gün sürdü. Moderatörlüğünü Jamil Salmi’nin yaptığı “Community and civic Engagement- Lesson of Experience” konulu konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet’in sunum başlığı “Community Engagement:İstanbul University Experience” oldu.

BHM_7337

BHM_7270

Bir üniversitenin doğrudan topluma ulaşacak sosyal sorumluluk çalışmalarına aktif biçimde adım atmasının gerektiğini de belirten Rektör Prof. Dr. Söylet ” Üniversiteler sosyal sorumluluk projelerini toplumun yararları dikkate alınarak planlanmalıdır. Sosyal odaklı sürdürülebilir stratejiler,  kısa vadeli ekonomik odaklı kalkınma politikalarının yerini almıştır. Değişen dünyaya kendini adapte eden  yükseköğretim ve üniversiteler,  bölgesel, ulusal ve küresel boyutlarda sosyal sorumluluk konularına odaklanmışlardır. Üniversite için toplumun sadece bir paydaş değil aynı zamanda bir kaynaktır. Üniversite içindeki akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler toplumun bir parçasıdır ve bu nedenle sosyal sorumluluk eylemleri hem üniversite camiasını hem de üniversite dışındaki diğer toplulukları kapsamalıdır. Bu eylemler hem insani amaçları hem de daha sonra toplumun ekonomik ve idari amaçları karşılaşmaya yönelik olmalıdır. Örneğin iş hayatında sürdürülebilir kalkınma için kurumsal sosyal sorumluluk nispeten yeni bir stratejidir. Bu strateji hem iş gücünü ve aileleri hem de yaşam kalitesini arttırırken, aynı zamanda ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Şirketler toplum üzerinde olumlu etki bırakmak, sosyal ve ekonomik  etki yaratmak için sosyal sorumluluk projelerinden yararlanmaktadırlar.” dedi.

BHM_7043

Prof. Dr. Söylet İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin tamamının bir sosyal sorumluluk projesinde yer almış olarak mezun olmasını hedeflerini söyleyerek, bunun için çalışma başlattıklarını açıkladı. İstanbul Üniversitesi’nin ve yüksek öğretim kurumlarının bu kültürel iklime, değişime ve sorumluluğa sahip olmalarının, ileride çevresine, ülkesine, insanlara karşı sorumluluk sahibi ve başarılı gençlerin yetiştirilmesinde çok etkin olacaklarını belirtti.ü

BHM_7293

İstanbul Üniversitesi standında öğrenciler tıp fakülteleri, Osmanlı sanatı, sanat, tekstil mühendisliği, uçak mühendisliği, hemşirelik, tıbbi cihazlar, mühendislik, mimarlık, harçlar, İstanbul’da yaşam koşulları, üniversitemizin yerleşkeleri ve ulaşım gibi birçok konuda çeşitli sorular yöneltti.

BHM_7010

Fuarda Suudi Arabistan üniversiteleri ile de işbirliği için ön görüşmeler yapıldı.

Öğrencilere İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan İngilizce eğitim veren bölümler ile ilgili hazırlanmış kitap, doktora ve yüksek lisans bilgilerinin yer aldığı broşür, İÜ tanıtım USB’si, rozet ve İstanbul Üniversitesi Bilim kültür ve Sanat Dergisi dağıtıldı. Sabah saat 10.00’da açılan ve akşam 21.00’da kapatılan fuarda İstanbul Üniversitesi standı yoğun ilgi gördü.

BHM_7222

20/04/2013