Rektör Prof.Dr.Yunus Söylet 4.Yüksek Öğretim Fuarına Konuşmacı Olarak Katıldı

BHM_7242

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Bakanı’nın özel davetlisi olarak 4. Uluslararası Eğitim Fuarına Konuşmacı olarak katıldı.

BHM_7096

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet Suudi Arabistan  4. Uluslararası Eğitim Fuarına Konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Jamil Salmi’nin yaptığı “Community and civic Engagement- Lesson of Experience” konulu konferanstakonuşan Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet’in sunum başlığı “Community Engagement:İstanbul University Experience” oldu.

BHM_7121

Konferansa konuşmacı olarak  Prof. Dr. Lisa Anderson (Kahire Amerikan Üniversitesi Başkanı), Prof. Dr. OH Yeon- Cheon (Seul National Üniversitesi Başkanı) ve Rob Hollister (USA) katıldı. Rektör Prof. Dr. Söylet  Yüksek öğretimde sosyal sorumluluk performansı bir üniversitenin eğitim, araştırma ve topluma hizmet temel görevlerinden birinden biri sayılmamasına karşın bu üç görevi içeren bir önemli bir yaklaşım olduğunu söyledi.

BHM_7176

Bir üniversitenin doğrudan topluma ulaşacak sosyal sorumluluk çalışmalarına aktif biçimde adım atmasının gerektiğini de belirten Rektör Prof. Dr. Söylet ” Üniversiteler sosyal sorumluluk projelerini toplumun yararları dikkate alınarak planlanmalıdır. Sosyal odaklı sürdürülebilir stratejiler,  kısa vadeli ekonomik odaklı kalkınma politikalarının yerini almıştır. Değişen dünyaya kendini adapte eden  yükseköğretim ve üniversiteler,  bölgesel, ulusal ve küresel boyutlarda sosyal sorumluluk konularına odaklanmışlardır. Üniversite için toplumun sadece bir paydaş değil aynı zamanda bir kaynaktır. Üniversite içindeki akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler toplumun bir parçasıdır ve bu nedenle sosyal sorumluluk eylemleri hem üniversite camiasını hem de üniversite dışındaki diğer toplulukları kapsamalıdır. Bu eylemler hem insani amaçları hem de daha sonra toplumun ekonomik ve idari amaçları karşılaşmaya yönelik olmalıdır. Örneğin iş hayatında sürdürülebilir kalkınma için kurumsal sosyal sorumluluk nispeten yeni bir stratejidir. Bu strateji hem iş gücünü ve aileleri hem de yaşam kalitesini arttırırken, aynı zamanda ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Şirketler toplum üzerinde olumlu etki bırakmak, sosyal ve ekonomik  etki yaratmak için sosyal sorumluluk projelerinden yararlanmaktadırlar.” dedi. Prof. Dr. Söylet İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin tamamının bir sosyal sorumluluk projesinde yer almış olarak mezun olmasını hedeflerini söyleyerek, bunun için çalışma başlattıklarını açıkladı. İstanbul Üniversitesi’nin ve yüksek öğretim kurumlarının bu kültürel iklime, değişime ve sorumluluğa sahip olmalarının, ileride çevresine, ülkesine, insanlara karşı sorumluluk sahibi ve başarılı gençlerin yetiştirilmesinde çok etkin olacaklarını belirtti.

BHM_7107

Ayrıca konuşmasında Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi’nde yapılan sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kariyer merkezi, uzaktan eğitim, emekliler için bakım merkezi, sosyal sorumluluk projeleri merkezi, kadın çalışmaları merkezi ve çocuk üniversitesinde yapılan çalışmalardan örnekler veren Prof. Dr. Söylet, Makedon-İst, Berlin-İst ve Irak-İst gibi uluslararası sosyal sorumluluk çalışmalarından da bahsetti.

BHM_7158

İstanbul Üniversitesi 2013 yılı Suudi Arabistan 4. Yüksek Öğretim ve Konferansları Fuarına katıldı. 489 üniversitenin katıldığı fuara Türkiye’den 14 üniversite yer aldı.

20/04/2013