Export date: Tue Nov 21 12:04:27 2017 / +0000 GMT

Hocamız Prof. Dr. Oktay Aslanapa’yı Uğurladık

Edebiyete intikal eden merhum Prof. Dr. Oktay Aslanapa’yı son yolculuğuna uğurlamak için İÜ Edebiyat Fakültesi Şeref Holü’nde bir tören düzenlendi.

Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın özgeçmişinin okunması ile başlayan tören, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan,  İÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan, İÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Baha Tanman, İÜ Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi ve Sanat Tarihi Bölümü Eski Başkanı Prof. Dr. Ara Altun ile İÜ Edebiyat Fakültesi Eski Dekanlarından ve Sanat Tarihi Bölümü Eski Başkanlarından Prof. Dr. Nurhan Atasoy’un konuşmalarıyla devam etti.

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında “ Prof. Dr. Oktay Aslanapa, Türkiye’nin bir ümidi olarak yetişmiş ve kendisinden beklenen görevleri layıkıyla eda etmiştir. İlmi ve yaşantısıyla her birimiz için bir gurur kaynağı olmuştur. Kendisine Cenabı Hak’tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum.” dedi.

İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan konuşmasında, Türk Milli kültür hayatının önemli değerlerinden biri olan Prof. Dr. Oktay Aslanapa’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü içerisinde olduğunu ifade etti.

Törene Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın mesai arkadaşları, öğrencileri çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Dualarla uğurlanan Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın cenazesi Fatih Camii’ne getirildi. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın cenazesi memleketi Kütahya’ya gönderildi.

Fatih Camii’ndeki cenaze törenine Aslanapa'nın yakınları, sanat ve akademi dünyasından dostlarının yanı sıra İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile Darülaceze Müessese Müdürü Nevzat Bayhan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tören sonrası da şöyle konuştu: “Uzun bir ömür, verimli bir ömür, İslam Türk sanatının emrinde geçen bir ömür. Çok eser verdi hem yazılı eser manasında hem de daha önemlisi yetiştirilmiş yüzlerce binlerce öğrenci bağlamında. Onlar inşallah hocamızın bu eserlerini sürekli hale getirecekler. Biz İstanbul Üniversitesi olarak kendisine bütün emekleri için yetiştirdiği bunca insan için, ülkemize ve ülke sanatına yaptığı bunca hizmet için yürekten müteşekkiriz. Allah rahmet eylesin.”

Anma Programı sonrası, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in de katılımı ile öğle namazına müteakiben Fatih Camii’nde cenaze namazı kılındı. Ardından merhum Prof. Dr. Oktay Aslanapa defnedilmek üzere Kütahya’ya uğurlandı.

Prof. Dr. Oktay Aslanapa

Türkiye'de sanat tarihinin kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Oktay Aslanapa, 1914'te Kütahya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamlayan Aslanapa, 1934'te Bursa Erkek Lisesi'ni bitirdi. Aynı yıl Yüksek Öğretmen Okulu sınavını kazanarak İÜ Edebiyat Fakültesi'ne kaydolan Aslanapa tarih, felsefe ve coğrafya lisanslarıyla mezun oldu.

Doktorasını Viyana'da yapan Aslanapa, İÜ Edebiyat Fakültesi'nde yeni kurulan Sanat Tarihi Bölümü'ne asistan olarak atandı.

“Osmanlılar Devrinde Kütahya Çinileri” teziyle 1948'de doçentlik alan Aslanapa, 1960'ta profesör ve Sanat Tarihi Kürsüsü Başkanı oldu.

Diyarbakır, İznik, Kalehisar, Kayseri-Keykubadiye, Konya, Van ve Bursa-Yenişehir'de Türk sanatıyla ilgili kazılar yaparak sonuçlarını yayınlayan Aslanapa, mimari konuların yanı sıra çini-seramik ve halı konusundaki çalışmalarını kitap haline getirdi.

[nggallery id=431]

Post date: 2013-04-03 14:04:57